L

Llotja: paraula catalana. Lexema català. Galeria oberta formada per columnes o pilars que sostenen arcades, situada donant a una o a dues de les façanes d'un mas o edifici. Amb el temps passa a designar l'edifici públic on es reunien els mercaders i els comerciants per a llurs tractes. D'aquesta paraula deriva el terme d'origen italià 'lògia', atès que, o bé les primeres assemblees dels francmaçons van tenir lloc en masos amb llotja catalana, o be els masons o mestres de mas, constructors, es reunien en gremi en una llotja, que és on tenien lloc a Catalunya les trobades entre comerciants o professionals.(DS)

Lluc: nom | Significat: Llum, visió, vista, observació, ullada. (1) Bon encert, agudesa mental per a llucar. (2) En botànica, rebrot que treu una planta (3) Nom propi, masculí de Llúcia. (4) En mitologia, representació o avatar de l'astre sol divinitzat. (5) En mitologia cristiana, un dels quatre evangelistes. (6) | Lexemalogia: lexema mare que ha produït moltes derivades en català, com ara llucar, llucadallucer, llúcia o llucifer. També ha produït derivades en molts altres idiomes, com ara lucas, lucifer, lucía, en espanyol, 
Com a nom propi català, el seu femení és el nom propi català Llúcia. En mitologia, Lluc seria un avatar o representació de l'astre solar divinitzat. Pel cristianisme, Lluc és un dels evangelistes. Santa Llúcia és la patrona de les persones cegues o amb dificultats per veure-hi. (DS)

Llucada: nom. | Significat: mirada, ullada. (1) Conjunt de llucs o rebrots que treu una planta. (2) | Lexemalogia: paraula catalana derivada del lexema català lluc, que significa 'llum', 'visió', 'vista'. (DS)

Llucer: nom. | Significat: Estel de l'albada, estel del matí. (1) Estel, lluminària. (2) Qui hi veu o lluca, qui permet veure o llucar. (3) | Lexemalogia: paraula catalana derivada del lexema català lluc, que significa 'llum', 'lluminària, 'visió' o 'vista'. (DS)

Llúcia: nom | Significat: nom propi català de dona. (1) En mitologia, avatar o representació de l'astre lunar divinitzat. (2) En mitologia cristiana, santa i màrtir patrona dels cecs i de les malalts de la vista. (3) | Lexemalogia: paraula catalana derivada del lexema català lluc, que significa 'llum', 'visió', 'vista'. (DS)

Llucifer: nom. | Significat: qui fa llum, qui il·lumina, qui mira o observa. (1) Déu, dimoni o àngel caigut. (2) En mitologia, avatar de l'astre solar divinitzat. Divinitat solar catalana. (3) Déu adorat pel lluciferisme. (4) | Lexemalogia: paraula catalana composta, formada pel lexema lluc, que significa llum, i el verb català fer. Ha estat traduït a molts idiomes, com ara lucifer, en francès, romanès, espanyol, anglès, portuguès, lucifero, en italià, luzifer, en alemany i basc, etc. (DS)  

Lògia: nom | Significat: Edifici on es reuneixen les assemblees de la secta religiosa dels francmaçons. (1) Nom que designa l'agrupació bàsica de la francmaçoneria, que ha de tenir com a mínim set membres. (2) Primeres assemblees dels francmaçons, que van tenir lloc en masos amb llotja o galeria (3)  Masons o mestres de mas, constructors. Es reunien en gremi en un edifici de la llotja, que és on tenien lloc a Catalunya les trobades entre comerciants o professionals. (4) | Lexemalogia: paraula italiana derivada del terme català llotja.  (DS).



Comentaris