P

Palamós: nom. Topònim | Lexemalogia: la denominació de la ciutat podria provenir de la ciutat consagrada a Palaimó (Palaimon), déu solar relacionat amb l'aigua, senyor de mars i oceans, protector de mariners i de ports. Se'l representa com un infant al damunt d'un dofí. (DS)    

Parla: paraula catalana. Partícula mínima o lexema català. (DS)

Parlar: paraula catalana derivada del lexema català 'parla'. (DS)

Parlament: paraula catalana derivada del lexema català 'parla'. (DS)

Parlamentari: paraula catalana derivada del lexema català 'parla'. (DS)

Pec / Pega: nom | Significat: neci /a, sense coneixement, estúpid /a, obtús, toix, beneit, bajà. | Lexemalogia: lexema mare català que ha generat moltes paraules derivades en llengua catalana, com ara pecat, pecador, pecar, etc, i també en les llengües catalàniques pecador, pecado, (espanyol), peccator, peccatum (llatí), pecatto, peccatore, (italià) peché, pécheur (francès), pecado, pecador (gallec), etc, i també en altres llengües, com ara pechod, pechadur (gal·lès), bekatu, bekataria (basc).

Pecat:

Pecador /a:

Pecamninós /osa:

Pi: nom | Significat: gènere d'arbres perennifolis de la família de les pinàcies (Pinus sp), de fulles aciculars (agulles), monoics, amb flors estrobiliformes, que constitueixen cons o estròbils, les pinyes, i les quals contenen les llavors, els pinyons. Es un dels arbres més abundants dels Països Catalans i de la mediterrània en general. (1) Nom de la setzena lletra de l'alfabet grec. (2) Símbol adoptat per a representar la raó constant que hi ha entre la longitud de la circumferència i el seu diàmetre: 3,141592... (3) | Lexemalogia: lexema català que ha originat moltes derivades en llengua catalano-occitana, com ara pinya, pinyol, pira, pirata, pinacle, pineda... i en altres llengües catalàniques, com ara l'espanyol (piñata, piño, piña, pino...), anglès (pine, pinacle...), francès (pin,  

Pira: nom | Significat: Foguera on es cremaven els difunts o les víctimes dels sacrificis rituals. | Lexemalogia: paraula catalana derivada del lexema català 'Pi', que és la fusta amb la qual bàsicament es realitzaven les 'pires', per ser la més abundant a la Catalunya antiga.

Pirat: adjectiu, | Significat: difunt o sacrificat cremat en una pira. (1) En sentit figurat: cremat, encès, eixelebrat, arrauxat, boig (2) . En sentit figurat: qui va per lliure. Qui marxa. (3) | Lexemalogia: paraula catalana derivada del terme català 'pira', que al seu torn és una paraula derivada del lexema català 'pì'.

Pirata: nom, adjectiu. | Significat:  Tripulant d'una embarcació dedicada a capturar altres embarcacions. Relatiu o pertanyent a la pirateria. Persona cruel i aprofitada. | Lexemalogia: paraula catalana derivada del terme català 'pirat', que al seu torn és una paraula derivada del terme català 'pìra', que al seu torn deriva del lexema català 'pì'. Un pirata és una persona arrauxada que va al seu aire i que viu fora de la llei. Devia tenir la consideració legal de mort o difunt, com algú que ha passat per la pira, pel fet d'estar fora de la llei.

Porc: lexema català. Nom o adjectiu. Mamífer. Tocí. Home brut o malparlat (DS)

Porca: paraula catalana femení del lexema català 'porc'. Nom o adjectiu. Mamífer. Tocina, truja. Dona bruta o malparlada.

Porcell: paraula catalana derivada del lexema català 'porc'. Nom o adjectiu. Porc petita o garrí. (DS)

Porcella: paraula catalana derivada del lexema català 'porc'. Nom o adjectiu. Truja petita o garrina. També refereix a un tipus de mol·lusc molt blanc, també conegut com Cauri, que va rebre el nom de porcella per ser blanc com una garrineta o porcella. Aquest mol·lusc va ser utilitzat com a moneda a l'antiguitat (DS).

Porcellana: paraula catalana derivada del lexema català 'porc'. Nom o adjectiu. Refereix a quelcom similar a una porcella o garrina. La ceràmica porcellana, per la seva blancor, és similar al color de la porcella o garrina. Les primeres indústries de ceràmica a occident foren establertes a Catalunya i al País Valencià, amb tècniques provinents de la Xina. (DS)

Comentaris